Noindex

A weboldal forrásában elhelyezett NOINDEX direktívával akadályozhatjuk meg egy adott oldalnak a kereső találati oldalain való megjelenését.
A kapcsolódó meta robots direktívában második paraméterben az is meghatározható, hogy kövesse-e a keresőrobot az indxeltetni nem kívánt oldalon található linkeket vagy sem (follow, nofollow).

Milyen oldalak esetén ajánlott a NOINDEX direktíva alkalmazása?
Minden olyan oldalon ami a keresőből érkező felhasználó számára nem garantál használható tartalmat.
Néhány példa:

 • On-site kereső találati oldalak: általános Google irányelv, hogy ne indexeltessünk on-site kereső találati oldalakat.
 • Üres kategória- és listaoldalak: érdemes üres listaoldalak esetén is alkalmazni a noindexet.
 • Nem publikus url: olyan egyénre szabott oldaltartalmak esetén amelyek publikusan a site navigáción keresztül nem elérhetőek az összes felhasználó számára.

Mi a különbség robots.txt Disallow és Meta Robots NOINDEX között?

Disallow direktíva feltérképezést, a META robots az indexelést szabályozza.
Egy robots.txt Disallow direktívával tiltott url-nek a tartalmát nem fogja feltérképezni a kereső, de ennek ellenére még az url-t megjelenítheti a találati listán. Ezzel szemben a meta robots noindex direktíva esetén nem fog megjelenni az adott oldal a találati listán. A két direktíva együttes használata kerülendő, mivel a feltérképezés tiltásával a keresőrobot nem

Mit tehetünk, ha már beindexelésre került az oldal és szeretnénk mihamarabb eltávolítani a keresőből?

Google esetén a Google Search Consoleban van egy funkció (URL eltávolító eszköz) amivel ideiglenes eltávolíthatunk a találati oldalon megjeleníteni nem kívánt tartalmakat. A beállítás után egy néhány órás átmenettel eltűnnek a Google találati oldaláról a beállított url-ek, könyvtárak.

Nincs hozzászólás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az email címet nem tesszük közzé.

  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .