Noindex

A weboldal forrásában elhelyezett NOINDEX direktívával akadályozhatjuk meg egy adott oldalnak a kereső találati oldalain való megjelenését.
A kapcsolódó meta robots direktívában második paraméterben az is meghatározható, hogy kövesse-e a keresőrobot az indxeltetni nem kívánt oldalon található linkeket vagy sem (follow, nofollow).

Milyen oldalak esetén ajánlott a NOINDEX direktíva alkalmazása?
Minden olyan oldalon ami a keresőből érkező felhasználó számára nem garantál használható tartalmat.
Néhány példa:

  • On-site kereső találati oldalak: általános Google irányelv, hogy ne indexeltessünk on-site kereső találati oldalakat.
  • Üres kategória- és listaoldalak: érdemes üres listaoldalak esetén is alkalmazni a noindexet.
  • Nem publikus url: olyan egyénre szabott oldaltartalmak esetén amelyek publikusan a site navigáción keresztül nem elérhetőek az összes felhasználó számára.

Mi a különbség robots.txt Disallow és Meta Robots NOINDEX között?

Disallow direktíva feltérképezést, a META robots az indexelést szabályozza.
Egy robots.txt Disallow direktívával tiltott url-nek a tartalmát nem fogja feltérképezni a kereső, de ennek ellenére még az url-t megjelenítheti a találati listán. Ezzel szemben a meta robots noindex direktíva esetén nem fog megjelenni az adott oldal a találati listán. A két direktíva együttes használata kerülendő, mivel a feltérképezés tiltásával a keresőrobot nem

Mit tehetünk, ha már beindexelésre került az oldal és szeretnénk mihamarabb eltávolítani a keresőből?

Google esetén a Google Search Consoleban van egy funkció (URL eltávolító eszköz) amivel ideiglenes eltávolíthatunk a találati oldalon megjeleníteni nem kívánt tartalmakat. A beállítás után egy néhány órás átmenettel eltűnnek a Google találati oldaláról a beállított url-ek, könyvtárak.